Parcje Roermond

Van jaren ‘30-droom naar duurzame nieuwbouw

Ze vonden alles dat ze zochten in een woning: aan de rand van de stad, vrijstaand en duurzaam. Hun droomhuis is alleen een stuk jonger dan de jaren ‘30-woning die ze altijd in gedachten hadden. Sterker nog: de woning van Anna Marije en Guy in ‘t Parcje moet nog gebouwd worden. “Het is eigenlijk veel leuker om die eigenheid zelf te creëren.”

Laatst was er openhuizendag in ‘t Parcje. “Toen hebben we al even op ons kavel gestaan”, zegt Guy Van Grinsven (35). “Dat was heel bijzonder. Aan de rand van het bos, we hoorden veel vogeltjes fluiten en er is veel zon. De bewoners van ‘t Parcje waren heel enthousiast en iedereen liet graag zien waarom ze het zo fijn vinden om er te wonen.”

Na twee en een half jaar bleek Maastricht toch wat ver van de rest van het land. Guy: “We hebben veel vrienden en familie boven de grote rivieren. Maar we willen ook niet te ver van ons werk in het Heuvelland wonen, dus we hebben besloten naar het midden van Limburg te verhuizen. Wel in een stad, dus dan kom je al snel in Roermond uit. We kenden de omgeving niet echt, dus we zijn er gaan rondrijden. ‘t Parcje sprak ons meteen aan qua ligging. Aan de rand van de stad, maar toch heel dicht bij het centrum. Wat we ook belangrijk vinden: het is een kleinschalig project met een heel vriendelijke uitstraling. En ook nog eens dicht bij de snelweg. We dachten meteen: Dit is ‘t!”

We waren in Maastricht lang op zoek geweest naar een jaren ‘30-woning. Maar nadat we ‘t Parcje hadden gezien, beseften we dat je in een nieuw huis die eigenheid zelf kunt creëren. Dat begint natuurlijk al met alle mogelijkheden die je hier hebt om je eigen indeling te kiezen. Zo hebben we ervoor gekozen om de begane grond helemaal open te houden, zonder hal. Openslaande deuren naar de tuin zorgen dat de woning meer is dan alleen wat binnen de muren gebeurt. En op de tweede verdieping komt een dakkapel.”

Al die keuzemogelijkheden zijn een heel verschil met een oude woning, realiseren Anna Marije en Guy zich. “Daar zouden we heel veel energie in moeten stoppen om het zo te krijgen als we willen. Bovendien vroegen we ons af hoe je dat op een duurzame manier kan doen. In ‘t Parcje wonen we straks energieneutraal. Dan ben je toch bezig met het behoud van de planeet. Wie weet zetten we wel een trend voor heel Nederland om duurzaam te wonen.”

't Parcje XL 2018 Checklist

Ontdek en test nu zelf of gewoon lekker compleet, duurzaam en slim wonen bij u past.

Download de checklist