Parcje Roermond

Een hele rij fietsjes voor de deur

“De vrijheid die kinderen hier hebben:
dat is genieten”

Het is hier echt de ontmoetingsplek voor de kinderen in on “Parcje”, zegt Mariëlle Zeuren. Ze geniet van de voorjaarszon op een van de bankjes in de speeltuin in ‘t Parcje. Haar zoon Tim (4) amuseert zich ondertussen op de schommel. “Op zo’n vrije woensdagmiddag is het hier net of je op vakantie bent.”

Een heel verschil met haar vorige woning, aan een doorgaande weg in Baexem, vindt Mariëlle. “Hier kan Tim er zelf op uit, of met de kinderen uit de buurt. Soms staat er een hele rij fietsjes voor de deur, dan komen ze ‘m halen om te spelen. ‘t Parcje voelt als een beschermde omgeving. Er is geen doorgaand verkeer. En de kinderen lopen hier zo het bos in bij speeltuin Kitskensberg. De vrijheid die de ze hier hebben, daar geniet ik zelf ook heel erg van.”

Een paar deuren verder woont Rosalie (3), een van de speelkameraadjes van Tim. “In ‘t Parcje heeft Rosalie altijd wel andere kinderen om mee te spelen. Ons vorige huis lag vlakbij een drukke weg. Daar kon ze alleen in de tuin spelen en moest je altijd eerst afspreken met andere kinderen. Hier ontstaan de contacten gewoon spontaan.” Dat geldt blijkbaar ook voor ouders. Tegen Mariëlle: “Kom je even een kopje koffie drinken?” ”Ja gezellig!”